KOLACJA PEŁNA WARTOŚCI ODŻYWCZYCH

Po całym dniu pracy czasami ciężko przygotować szybką, a do tego zdrową i pożywną kolację. Na takie okoliczności polecamy szybką i smaczną pastę z cukinii, zagęszczoną zmielonymi orzechami. Danie bogate w żelazo, potas, magnez oraz cenne tłuszcze. Pasta jest lekka, pyszna i zdrowa, idealna na kolację.

 

Pasta z cukinii i orzechów

Czas przygotowania – 30 minut

dla 5 osób

 

Składniki

- 1 średnia cukinia

- 1 średnia marchewka

- 3 ząbki czosnku

- masło klarowane

- duża papryka Ramiro

- przyprawy: pieprz, sól, pieprz cayenne, kolendra mielona

- ¾ szklanki zmielonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Na tarce z dużymi oczkami ścieramy cukinię i marchewkę. Czosnek siekamy. Paprykę kroimy na cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy startą cukinię, smażymy 3-4 minuty. Do cukinii dodajemy startą marchewkę oraz posiekany czosnek. Smażymy 6-7 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy kolejne 3-4 minuty. Jeśli pasta jest zbyt rzadka, smażymy jeszcze kilka minut, aby zredukować nadmiar płynu. Dodajemy wszystkie przyprawy, zdejmujemy z palnika i dodajemy zmielone orzechy. Dokładnie wszystko mieszamy. GOTOWE

Produkty z przepisu możesz kupić poniżej: