EKSTREMALNIE CZEKOLADOWE SŁODKOŚCI

Smak wytrawnej gorzkiej czekolady, intensywny zapach, delikatnie chrupiąca skórka i rozpływający się środek – takie są ciasteczka w stylu brownie. Są idealne do porannej filiżanki kawy, na spotkanie z przyjaciółmi i jako słodki deser dla najmłodszych. Zachwycą każdego już po pierwszym kęsie. Wypróbuj ten łatwy przepis, a od razu skradnie Twoje serce. 

Ciasteczka w stylu brownie

Czas przygotowania – ok. 40 min.

Około 15 szt. ciasteczek

Składniki:

- 60 g masła

- 200 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)

- 1 łyżka gorzkiego kakao

- 2 jajka 

- 150 g cukru

- 50 g mąki pszennej

- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

- 50 g orzechów włoskich lub pekan (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Rozpuść masło i dodaj do niego 150 g połamanej na kostki czekolady. Do czasu rozpuszczenia się czekolady całość mieszaj, aby nie doprowadzić do wrzenia i składniki dobrze połączyły się. Masło z czekoladą odstaw do wystygnięcia. 

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę miksując je ok. 5-7 min. Dodaj do nich masło z czekoladą, gorzkie kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie wszystko wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.

Pozostałe 50 g czekolady oraz orzechy posiekaj i dodaj do masy czekoladowej. Całość delikatnie wymieszaj łyżką. Uzyskane ciasto wstaw na 10 min. do zamrażarki.

Ciasto nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując między porcjami odstępy ok. 5 cm. Ciasto podczas pieczenia rozpływa się na boki. 

Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 10 minut. Za każdym razem możesz dodawać inne bakalie i tworzyć niepowtarzalne wersje swoich ciasteczek. Smacznego!

 

Produkty z przepisu możesz kupić poniżej: