PYSZNA ZUPA DLA ZDROWYCH JELIT

Dobrze jest zacząć obiad od pysznej, lekkiej i rozgrzewającej zupy. Aby dostarczyć naszym jelitom cennych składników warto sięgnąć po warzywa oraz cenne tłuszcze. Proponujemy zupę, gdzie w roli głównej gra por. Warzywo to jest niskokaloryczne i obfituje w korzystny dla naszego zdrowia błonnik.

 

Zupa porowo – ziemniaczana z karmelizowanym porem

Czas przygotowania – 30 minut

dla 4 osób

 

Składniki

- 3 pory

- 2 łyżki masła

- 3 duże ziemniaki

- 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

- sól i pieprz

- 100 ml śmietany 30 %

Karmelizowany por:

- 2 pory pokrojone na cienkie plasterki

- oliwa

- 1 łyżeczka cukru

- szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pora dusić na maśle, aż zmięknie i lekko się przypiecze. Ziemniaki ugotować w bulionie i dodać do niego podduszonego pora. Przyprawić solą i pieprzem. Gdy warzywa będą miękkie, dodać śmietanę i zmiksować na gładką masę blenderem. Zagotować, doprawić solą i pieprzem.

Karmelizowany por:

Na bardzo wolnym ogniu smażyć por razem z solą i cukrem, często mieszając. Por będzie gotowy jak nabierze lekko brązowego koloru i będzie szklisty. Podać jako dodatek do zupy. 

GOTOWE

Produkty z przepisu możesz kupić poniżej: