Dieta bezglutenowa

Gluten jest grupą białek występujących w nasionach pszenicy, żyta i jęczmienia. Ze względu na swoje właściwości - kleistość, elastyczność i sprężystość jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym jako dodatek do wielu produktów. 

Dieta bezglutenowa należy do diet eliminacyjnych. Podstawowym jej założeniem jest wykluczenie produktów zawierających w swoim składzie gluten.

DIETA BEZGLUTENOWA - DLA KOGO?

Dieta bezglutenowa dedykowana jest osobom borykającym się z alergią na gluten, nadwrażliwość na gluten oraz chorym na celiakię. Celiakia to choroba immunologiczna mające podłoże genetyczne. To w jej przypadku gluten wyrządza największe szkody dla organizmu - w szczególności w jelicie cienkim, ale może dotyczyć także innych narządów. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna na skutek działania glutenu sprawia, że jedynym sposobem pomocy osobom cierpiącym na celiakię jest ścisła dieta bezglutenowa. W ich przypadku dieta ta trwa przez całe życie i polega na eliminowaniu wszelkich produktów zawierających w swoim składzie gluten.

DIETA BEZGLUTENOWA - JAKIE PRODUKTY WYBIERAĆ? 

Gluten znajduje się w pszenicy (w tym orkiszu), jęczmieniu i życie. W diecie bezglutenowej należy zatem wykluczyć wszystkie produkty będące źródłem glutenu oraz produkty z jego dodatkiem. Ze względu na ryzyko zanieczyszczenia zwykłego owsa pszenicą, żytem lub jęczmieniem podczas zbiorów oraz w procesie przetwarzania chorym na celiakię zaleca się także spożywanie owsa certyfikowanego. Naturalnie bezglutenowe są wszystkie pozostałe produkty m. in. warzywa, owoce, mięso, ryby, jaja, kukurydza, ziemniaki, soja, proso, gryka, sorgo, tapioka, amarantus, maniok, rośliny strączkowe, orzechy. 

DIETA BEZGLUTENOWA - NA CZYM POLEGA?

Dieta bezglutenowa polega na całkowitym wykluczeniu z jadłospisu produktów zawierających gluten. Dotyczy to również produktów przetworzonych, które pomimo przygotowania na bazie produktów naturalnie bezglutenowych mogą zawierać w swoim składzie gluten. Wynika to z właściwości glutenu, który powszechnie używany jest w przemyśle spożywczym. Zalety te wykorzystuje się nie tylko w pieczywie, ale również m. in. w wędlinach, jogurtach smakowych, słodyczach. Dlatego w przypadku produktów przetworzonych za bezglutenowe uznaje się produkty, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg/1 kg). Osoby z celiakią nie powinny wybierać również produktów z ostrzeżeniem o możliwej zawartości glutenu, gdyż w procesie ich produkcji mogło dojść do kontaktu z glutenem.

Ułatwieniem przy wyborze produktów jest opis na opakowaniu bądź oznaczenie, że są one bezglutenowe. Do najbardziej rozpoznawalnych znaków należy symbol Przekreślonego Kłosa, który oznacza, że dany produkt jest przebadany pod kątem zawartości glutenu. Kluczem do bezpiecznego doboru produktów jest jednak nawyk czytania informacji o składzie produktu.

PRODUKTY BEZGLUTENOWE

Dieta bezglutenowa nie jest łatwa w stosowaniu i wymaga szczególnej uwagi. Nie jest jednak pozbawiona ciekawych smaków. Wśród produktów bezglutenowych znajdują się m.in. kremowa pasta z awokado, salami z truflami, makaron z zielonego groszku. Twoje zdrowie!