ZDROWA PORCJA SŁODKOŚCI

Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, warto sięgnąć mimo wszystko po coś zdrowego i pożywnego. Płatki owsiane z dodatkiem miodu idealnie zaspokoją nasze łaknienie, a do tego dostarczą wiele cennych składników. To również idealna przekąska na drugie śniadanie.

 

Ciasteczka owsiane z miodem

Czas przygotowania – 30 minut

Około 15 szt. ciasteczek

 

Składniki

- 85 g płatków owsianych

- 85 g wiórków kokosowych

- 100 g mąki

- 70 g cukru pudru

- 100 g masła

- 1-2 łyżki płynnego miodu

- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Wsyp do miski płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę i cukier. Wymieszaj wszystkie składniki.

Rozpuść masło i dodaj miód. Połącz, ale nie gotuj. 

Sodę oczyszczoną wymieszaj z 2 łyżkami wrzącej wody, wlej do rondelka z masłem i wymieszaj. Połącz zawartość rondelka z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj.

Zrób z ciasta kulki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszcz dłonią. Zachowaj spore odstępy, bo ciastka rozleją się na boki.

Piecz 8-10 minut w temperaturze 180 °C. Zwróć uwagę, bo szybko się przypiekają. Odczekaj kilka minut (są bardzo miękkie) i przenieś ciastka na drucianą kratkę, by wystygły. GOTOWE

Produkty z przepisu możesz kupić poniżej: